Wat zijn de logistieke banen van de toekomst?

Hoe kan de sector omgaan met de snelle veranderingen die worden veroorzaakt door technologie, zoals magazijnautomatisering of online platforms die vraag en aanbod op elkaar afstemmen, en hun impact op de arbeidsmarkt? Als één van de belangrijkste fundamenten voor productie, handel en groei, is logistiek een strategisch onderdeel van elke economie. Die snelle veranderingen zorgen ook voor het scheppen van nieuwe banen. Maar wat zijn de logistieke banen van de toekomst?

High tech, circulair en verbonden sector

Hoe ziet de logistieke markt er over 5 tot 10 jaar uit? Dat is nog steeds een open vraag. Wel is het zeker dat de logistiek transformeert naar een high tech, circulair en verbonden sector met maatschappelijke betekenis. Bedrijven zoeken nu al actief naar professionals die de dienstverlening van de sector naar de toekomst op hun schouders kunnen tillen. Professionals die inzicht hebben in de actuele trends is noodzakelijk. De zes belangrijkste trends zijn:

1. Autonome wereld

De opkomst van de autonome wereld heeft een duidelijk effect op de werkgelegenheid in de logistieke sector. De mens blijft transportmiddelen aansturen, maar puur besturen, dat doet de technologie beter, goedkoper en efficiënter.

2. Digitalisering van vertrouwen

Digitalisering elimineert het handmatig invoeren van gegevens in de bedrijfssystemen. Als de invoering geautomatiseerd wordt, zijn er geen onduidelijkheden over vergeten orders of over onbetaalde facturen. Over het algemeen resulteert deze digitalisering in een verbetering van de samenwerking tussen schakels. De integratie van digitalisering zorgt voor overzicht en inzicht, waardoor de kans op fouten is verkleind.

3. Deel-en platformeconomie

In de toekomst zal er steeds meer gebruik worden gemaakt van online platforms. Door de inzet wordt vraag en aanbod bij elkaar gebracht, waardoor er transparantie ontstaat en vertrouwen. Door de digitalisatie Partijen die via een online platform werken kunnen onderling drempelloos data delen. Tevens wordt in een deeleconomie verwacht dat bedrijven en particulieren producten delen met elkaar. De uitdaging ligt daar waar bedrijven zware machines gaan delen. Het is een uitdaging om hier een efficiënte logistieke infrastructuur voor te ontwerpen.

4. Data als brandstof

De bewustwording groeit dat data belangrijk wordt en is voor het verbeteren van de beladingsgraad en de processen. Vertrouwen en veiligheid van data spelen een sleutelrol bij het bereiken van optimale consolidatie. iShare of blockchain kunnen het vertrouwen vergroten. Logistieke dienstverleners dienen uit bestaande data een beter beeld te krijgen om het proces zo efficiënt mogelijk in te richten.

5. Infrastructuur van gezondheid

In 2025 dienen 30 tot 40 gemeenten voor stadslogistiek een binnenstedelijke zero emissie zone te hanteren. De transitie van diesel naar elektrisch heeft veel tijd en geld nodig. Maar doe je als werkgever niks, dan kom je straks niet meer bij je klanten. Wacht dus niet af tot 2025. Wij raden bedrijven aan om in 2020 van start te gaan met het verduurzamen van infrastructuur.

6. Circulaire economie

De transitie naar circulaire economie biedt veel kansen voor de logistieke sector, ook in het aantal banen. Individuele producenten willen in toenemende mate in de toekomst hun eigen componenten retour krijgen, zodat ze deze kunnen verwerken in nieuwe producten. Door circulaire economie worden er nieuwe werkzaamheden ontplooid, zoals o.a. het uitvoeren van het uitpakken van retourstromen.

Herinrichting banen door Artificial Intelligence

Een groeiende percentage van werknemers heeft het idee dat hun baan wordt overgenomen door Artificial Intelligence. Maar liefst drie op de vier logistieke managers verwacht dat de arbeidsmarkt verandert als gevolg van de automatisering. Het gros van organisaties is van plan om werk meer te automatiseren. Executives zien het herinrichten van banen als kans om meer winst te behalen.

Redesign Jobs met technologie

Bestaande banen zullen dus getransformeerd worden door de technologie. Het belang van logistieke training groeit, zodat werknemers het herontwerp van de huidige banen kunnen uitoefenen. Medewerkers moeten technologiebeheer aanleren om mee te gaan met de veranderingen.

Vraagplanner wordt commerciële probleemoplosser

Uitgerust met cloudgebaseerde planningssystemen, realtime analyse tot transacties en leeralgoritmen wordt de vraagplanner van de toekomst een business creator. Deze carrière, die in staat is om problemen op het gebied van vraag en aanbod op transactieniveau te prioriteren, te analyseren en op te lossen, beloont degenen die kunnen achterhalen wat versneld moet worden. Excellentie wordt bepaald door commerciële impact, niet alleen voorspellingsnauwkeurigheid of een perfecte planning.

Productieplanner wordt maatwerk meester

Werkend met robots die in minuten kunnen worden geherprogrammeerd, sequenties simuleren, digitaal testen en het verzekeren van IT-uitgeruste machines, wordt de productieplanner van de toekomst een meester-vakman.

Logistiek manager wordt directeur klanttevredenheid

Automatisering verdiept het scala aan beschikbare opties om een zending te personaliseren, een route te plannen en de wensen van de klant te implementeren in de verzending. De sector wordt uitgebreider door aangepaste verpakkingen of meerdere levering opties door bijvoorbeeld het gebruik van drones. Contact met de klant gedurende de verzending kan in de toekomst de beste kans zijn om een goede indruk te maken.

Duurzaamheid coördinator wordt resource meester

Duurzaamheid in de supply chain bestaat al een tijdje, maar precisie in operaties, gekoppeld aan machine learning op optimaal resource-verbruik, zou een carrière kunnen creëren die meer financiële impact heeft dan sourcing. Tegen 2025 kan het gebruik van digitale hulpbronnen een carrière van hoogste prestige realiseren waarbij het proces verduurzaamd wordt.

Banen van de toekomst

Naast het transformeren van bestaande banen, zal technologie geheel nieuwe banen creëren. Onderstaand enkele banen van de toekomst.

  • Logistieke programmeur-planner;
  • Voorspellende supply chain data-analist;
  • Auditor circulaire logistiek;
  • High tech transport verkeersleider;
  • Supply chain manager/Supply chain data-analist;
  • Demand planner.

Competenties voor de professionals in de toekomst

Echter, is het lastig om de logistieke banen van de toekomst te voorspellen. Desondanks is uit verschillende onderzoeken gebleken dat het wel duidelijk is welke competenties en vaardigheden er in de toekomst nodig zijn. De competenties die gevraagd worden van professionals die werkzaam zijn in de logistieke & supply chain sector veranderen. Technisch inzicht is belangrijk in de toekomst, het begrijpen van technologie is een must. De competenties creativiteit en mensgericht in klantcontact worden in de toekomst gevraagd aan professionals. Tot slot is kennis van MVO een competentie waar de logistieke professionals van de toekomst over moeten beschikken.

Vaardigheden opbouwen ter voorbereiding op de banen van morgen

Opleidingsinstituten, logistieke verenigingen en particuliere bedrijven passen hun opleidingsprogramma aan op de toekomst. De opleidingen worden steeds breder. Studenten worden niet meer voor een bepaalde functie opgeleid. De focus wordt gelegd op verschillende competenties en vaardigheden, die verder in de blog worden uitgelegd. Nederland heeft een deugdzame cirkel ontwikkeld tussen de overheid, kennisinstituten en de industrie. Ten eerste financiert de overheid logistieke instituten, zij fungeren als knooppunten voor de verspreiding van kennis in de industrie, en de industrie zelf gebruikt de inhoud van de training om de werknemers juist te informeren.

Competenties voor de professionals in de toekomst

De competenties die gevraagd worden van professionals die werkzaam zijn in de logistieke & supply chain sector veranderen. Technisch inzicht wordt steeds belangrijker in de toekomst, het begrijpen van technologie is een must. De competenties creativiteit en mensgericht in klantcontact worden in de toekomst gevraagd aan professionals. Tot slot is kennis van MVO een competentie waar de logistieke professionals van de toekomst over moeten beschikken.

Huidige trends in de logistiek & transport

De logistieke sector is constant in beweging en brengt dan ook ieder jaar weer verschillende trends met zich mee. Wil je weten wat deze periode de 7 belangrijkste logistieke trends zijn? Lees dan onze blog over de logistieke trends in 2019. Ook transport is een dynamische branche die gekenmerkt wordt door grote veranderingen. Waar kunt u zich nu al op voorbereiden? Wij hebben het voor u uitgezocht en de belangrijkste trends die van toepassing zijn op de transport in 2020 op een rijtje gezet.

Stel een (office) job alert in!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Freemium Vacature

Plaats een gratis vacature in ons netwerk! 

Zoek je een collega?

Bekijk de tarieven en mogelijkheden van WorkingHands.nl.

Duurzame Vacatures

Bekijk het groeiend aantal banen en freelance opdrachten in de duurzaamheid op Sustainablejobs.nl.