Hoe vraag ik WW-uitkering aan met een 0 uren contract?

Ben jij ontslagen of kan je minder uren maken door het bedrijf? Sommige werkgevers hebben minder of geen werk voor hun werknemers. Veel werknemers verliezen (een deel van) hun inkomen en zijn daardoor genoodzaakt om een WW-uitkering aan te vragen. Maar hoe werkt dat eigenlijk met een 0 uren contract? In dit artikel leggen wij aan jou uit hoe dit werkt. 

Wanneer heb ik recht op een WW-uitkering?

1. Je bent niet door jouw eigen schuld werkloos geworden. Heb jij zelf ontslag genomen? Dan heb je geen recht op de WW.

2. Je bent verzekerd voor werkloosheid. Dit ben je meestal als je in loondienst bent/was bij een werkgever.

3. Je moet in de laatste 36 weken voordat je werkloos werd ten minste 26 weken gewerkt hebben. Een week is van maandag tot en met zondag, dus ook weekenden tellen mee. Een voorbeeld: jij werd op 22 maart werkloos. Dan moet je in de periode van 14 juli tot en met 22 maart (36 weken) minstens 26 weken gewerkt hebben. Als je bij elkaar langer dan 10 weken (2.5 maand) niet hebt gewerkt, heb je geen recht op een WW-uitkering.

4. Je verliest minimaal 5 uur of meer van je uren per week. Als je gemiddeld minder dan 10 uur per week werkte, dan moet je minimaal de helft van je uren en loon kwijtraken. Daarbij tellen extra gewerkte uren mee. Je hoeft dus niet volledig werkloos te worden. Ook als je een deel van je inkomsten verliest, kan je een WW-uitkering aanvragen.

5. Je bent per direct beschikbaar voor nieuw werk.

Hoe bewijs ik met een 0 uren contract dat ik recht heb op WW?

In de bovengenoemde voorwaarden, wordt een bepaald aantal uur in je contract niet genoemd. Waarom niet? Hoe kan ik met een 0 uren contract bewijzen dat ik X aantal uur heb gewerkt?

Met een 0 uren contract is het lastiger om vast te stellen of je recht hebt op een WW-uitkering en hoeveel recht je erop hebt. Dit komt omdat jij elke week een variërend aantal uur hebt gewerkt. Je hebt geen vast aantal uur per week, hierdoor is het lastiger om te kijken hoeveel uren je per week verliest. Hier is een oplossing voor: het ”rechtsvermoeden van arbeidsomvang”.

Rechtsvermoeden van arbeidsomvang

Het ”rechtsvermoeden van arbeidsomvang” zorgt ervoor dat je toch een vast aantal uur hebt. Dit vast aantal uur = het gemiddelde gewerkte uren uit de afgelopen 3 maanden. Let op! Je contract dient dus minimaal 3 maanden oud te zijn. Het rechtsvermoeden van arbeidsomvang geldt dan altijd.

Jouw werkgever hoeft dit niet te bevestigen. Jij kan namelijk zelf, zonder een bevestiging van jouw werkgever, redelijk eenvoudig bewijzen hoeveel uur je hebt gewerkt. Toon jouw 3 laatste loonstroken, die je per mail hebt ontvangen, waarop staat hoeveel uur jij hebt gewerkt. Laat de loonstroken zien van de afgelopen drie maanden, hierdoor kan het gemiddelde berekend worden. Waarmee je kan bewijzen dat je een X aantal uur werkte.

Het gemiddelde aantal uur van de afgelopen 3 maanden

Is het dus onduidelijk hoeveel uur je ondertussen werkte? Neem dan het gemiddelde aantal uur van de afgelopen 3 maanden. Er wordt dan vermoedt dat dit aantal, gelijk is aan het gemiddelde aantal uur van heel het jaar. Werkte je de afgelopen 3 maanden gemiddeld p.m. 32 uur? Dan wordt er dus ook 32 uur berekend over de voorgaande gewerkte maanden.

Ik werkte elke maand andere uren. Wat betekent dit voor mijn WW?

Werkte je elke maand andere uren? Dan wordt het gemiddelde berekend. Werkte je bijvoorbeeld in de eerste maand 30 uur, de tweede maand 40 en de derde maand 20? Dan is je gemiddelde aantal uur: 30. Hierdoor heb je als het ware een contract van 30 uur. Wederom wordt dit gemiddelde gebruikt bij de berekening van het verlies van uren per week.

Hoe hoog wordt mijn WW-uitkering?

De hoogte van jouw WW-uitkering wordt bepaald aan de hand van jouw sv-loon. Het sv-loon staat op je loonstrook. Met jouw sv-loon wordt berekend hoeveel jij gemiddeld per dag verdiende (jouw dagloon). Hiermee wordt er berekend wat jij gemiddeld per maand verdiende (jouw WW-maandloon). Het UWV berekent jouw dagloon.

 

De eerste twee maanden krijg je 75% van het gemiddelde loon (dat je het afgelopen jaar) en de derde maand krijg je 70%.

Een voorbeeld: Verdiende je gemiddeld €1.750 per maand, dan neem je hier 75% van en kom je uit op een WW-uitkering van €1.312,50. Dit bedrag geldt alleen voor de eerste 2 maanden. Vanaf de derde maand neem je 70% van €1.750, dan krijg je €1.225 in de derde maand.

Wanneer je werkzaam was met een 0 uren contract, wordt de berekening van jouw WW-uitkering berekend over het verdiende loon over het jaar voorafgaand aan de werkloosheid. De afgelopen 12 maanden dus. Was jij maar 8 maanden in dienst? Dan wordt je WW-uitkering berekend over die 8 maanden.

Hoelang heb ik recht op een WW-uitkering bij een 0-urencontract?

Als je aan álle 5 de voorwaarden voldoet, dan heb je minimaal recht op drie maanden WW. Heb jij de afgelopen 5 jaar, 4 jaar lang bij dezelfde werkgever gewerkt? Dan heb je waarschijnlijk langer recht op een WW-uitkering. Het maakt hier wederom niet uit of je werkzaam bent onder een 0 uren contract, er wordt namelijk hierbij niet gekeken naar het aantal uur op het contract, maar naar de lengte van jouw dienstverband.

JA! Jij hebt met een 0 uren contact recht op WW.

Een korte samenvatting: Het UWV kijkt bij de beslissing (of jij recht hebt op WW) naar het gemiddelde van de daadwerkelijk door jou gewerkte uren. Maar, let op, bij de berekening van de hoogte en de lengte van jouw WW houdt het UWV géén rekening met de uren op jouw contract. Dan wordt er dus gekeken naar het daadwerkelijk door jou verdiende loon en jouw arbeidsduur.

Hoe vraag ik een WW-uitkering aan?

Je kan jouw WW-uitkering gemakkelijk online aanvragen. Hierbij heb je een DigiD nodig! Vraag, als je deze nog niet hebt, een DigiD aan op www.digid.nl. Houd er rekening mee dat de aanvraag van een DigiD 5 dagen kan duren.

Bij het invullen van de WW-aanvraag heb je een aantal gegevens nodig. Houd de volgende stukken bij de hand: 1. Jouw laatste (drie maanden) loonstroken, 2. Jouw laatste arbeidscontract & 3. Jouw rekeningnummer.

De stappen:

1.. Vraag jouw WW-uitkering aan via deze link.

2. Log in met jouw DigiD app of sms-controle

3. Vul de gegevens in (duurt ongeveer 30 minuten)

4. Na jouw aanvraag ontvang je een e-mail met een ontvangstbevestiging

Ik heb mijn WW-uitkering aangevraagd, maar ik heb nog geen reactie?

Waarschijnlijk is jouw aanvraag nog in behandeling. Na jouw WW-aanvraag, krijg je binnen 4 weken reactie van het UWV. Maar let op! Heb jij je WW-uitkering aangevraagd ná jouw eerste werkloosheidsdag? Houd er dan ook rekening mee dat je reactie krijgt na minimaal 4 weken.

Tip: Je kan de status van jouw WW-aanvraag volgen op Mijn UWV. Daar zie je wanneer je een beslissing ontvangt over jouw uitkering. De beslissingsbrief vind je dan bij jouw documenten op Mijn UWV. Je logt in met je DigiD.

Student inhuren?

Bekijk hier de mogelijkheden tot het inhuren van studenten of het plaatsen van een vacature.