Gevolgen automatisering logistiek en transport

Automatisering in de logistiek en transport wordt al op grote schaal toegepast in Nederland. Waar volledig gedigitaliseerde magazijnen enkele jaren terug nog een beeld van de verre toekomst was, lijken artificial intelligence en robotisering langzamerhand de standaard te worden. Automatisering gaat dan ook in een rap tempo, en als dienstverlener in de branche is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen en gevolgen. Wij hebben uitgezocht wat de belangrijkste gevolgen van automatisering in de logistiek en transport zijn en deze op een rijtje gezet.

Banen verdwijnen

Als er wordt gesproken over automatisering in de logistiek en transport, dan wordt vaak direct gedacht aan het verdwijnen van banen. En dat is niet zo gek, want de kans dat robots een groot deel van de banen overnemen is erg groot. Er wordt verwacht dat binnen 15 jaar zo’n 35.000 banen in magazijnen gaan verdwijnen door robotisering en automatisering. In principe hebben vooral de lager- en middelbaar opgeleide werknemers de grootste kans om hun baan te verliezen. Met name logistiek planners, vrachtwagenchauffeurs, magazijnmedewerkers en heftruckchauffeurs zijn niet meer zeker van hun baan.

Nieuwe kansen

Naast het feit dat er aardig wat beroepen zullen worden vervangen door technologie, komt er ook een flink aantal nieuwe kansen bij voor werknemers. Een groot deel van de huidige banen zal namelijk niet geheel verdwijnen, maar juist anders worden ingedeeld. Mensen zullen altijd nodig blijven om bijvoorbeeld het falen van de technologie op te vangen of om fouten te herstellen. Deze nieuwe functies zijn complexer en technischer van aard waardoor omscholing van groot belang is. De verwachting is dat de volgende beroepen in de toekomst zullen ontstaan:

  • Motion designer
  • Demand planner
  • Logistiek engineer
  • Big data specialist
  • High-tech transport verkeersleider

Robotisering

Een ander voordeel van automatisering, is dat robots zwaar en gevaarlijk werk kunnen overnemen van werknemers. Daarnaast biedt automatisering ook nieuwe kansen voor werkgevers. Al jaren kampt de sector met een structureel personeelstekort waardoor het steeds moeilijker wordt om aan goed personeel te komen. Door het inzetten van robots en geautomatiseerde systemen wordt het tekort opgevangen en kan het werk door blijven gaan.

Efficiënter en goedkoper

Voor veel bedrijven zijn geautomatiseerde systemen en robots een enorme aanwinst. Toegegeven; het inzetten van robots en machines vraagt om een flinke investering. Maar daarentegen levert het op de lange termijn een fikse kostenbesparing op. Personeelskosten zijn vaak de grootste kostenpost van bedrijven, en deze kosten worden flink teruggedrongen door te werken met robots. Natuurlijk moet er ook rekening gehouden worden met de onderhoudskosten van robots, maar deze zijn lang niet zo hoog als de kosten voor personeel. Daarnaast worden robots dankzij technologische ontwikkelingen ook steeds goedkoper waardoor het alleen maar aantrekkelijker wordt om er een aan te schaffen.

Truck platooning

Met de komst van automatisering ontstaat er ook een nieuwe oplossing voor het efficiënter laten verlopen van het vrachtverkeer. Truck platooning houdt in dat meerdere vrachtwagens elektronisch aan elkaar zijn gekoppeld waardoor alleen de voorste vrachtwagen bemand hoeft te worden. Door middel van geautomatiseerde systemen volgen de andere vrachtwagens de voorste en wordt ook de snelheid automatisch aangepast. Deze ontwikkeling is zeer gunstig voor werkgevers aangezien er al jaren een schreeuwend tekort is aan vrachtwagenchauffeurs. Een groot deel van de huidige chauffeurs bereikt namelijk langzamerhand de pensioenleeftijd en de meeste jongeren zien een beroep als vrachtwagenchauffeur niet zitten. Daarnaast zorgt truck platooning ook voor een vermindering van de CO2-uitstoot doordat de vrachtwagens minder brandstof verbruiken. Dankzij de mooie voordelen die truck platooning biedt, is de verwachting dat dit een zeer grote impact gaat hebben op de logistiek.

Meer weten over inhuren.com?

Wilt u meer weten over de werkwijze van inhuren.com? Klik dan hier voor meer informatie. Heeft u personeel nodig? Klik dan hier om te lezen hoe ons platform werkt.

 

Stel een (office) job alert in!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Freemium Vacature

Plaats een gratis vacature in ons netwerk! 

Zoek je een collega?

Bekijk de tarieven en mogelijkheden van WorkingHands.nl.

Duurzame Vacatures

Bekijk het groeiend aantal banen en freelance opdrachten in de duurzaamheid op Sustainablejobs.nl.