De Brexit brengt wereldwijd grote gevolgen met zich mee: gevolgen die zeker voor de logistiek en transport goed merkbaar zullen zijn. De relatie met Groot-Brittanië is namelijk van groot belang voor deze sector aangezien dit het vierde grootste exportland van Nederland is. Ondanks het feit dat de Brexit nog niet definitief is, is het daarom belangrijk om op de hoogte te zijn van de mogelijke gevolgen. In dit artikel leest u meer over de impact op de logistiek wanneer de Brexit een feit wordt.
Devaluatie Britse pond
De voorspelling is dat de waarde van de Britse pond met zo’n 15 – 20% verminderd wordt. Voor de Britten zelf heeft dit natuurlijk een grote impact, maar ook op de transport van en naar het land. Allereerst zal er minder transport naar Groot-Brittanië ontstaan. Het wordt voor Britse bedrijven namelijk duurder om producten in te voeren. Er zullen door hen dus minder producten worden ingekocht vanuit andere EU-landen. Aan de andere kant zal er wel meer transport vanuit Groot-Brittanië ontstaan. Britse producten worden namelijk goedkoper voor het buitenland waardoor meer goederen naar EU-landen worden vervoerd.
Douane
Alle landen van de EU zijn lid van de douane-unie. Dit houdt in dat voor elk lidstaat dezelfde regels en tarieven voor import en export worden gehanteerd. Zo is het bijvoorbeeld zo dat goederen naar andere lidstaten kunnen worden vervoerd zonder douanegelden. Voor landen die geen lid zijn van de EU, zijn er andere douane-voorwaarden van toepassing. Wanneer Groot-Brittanië daadwerkelijk uit de EU stapt, dan zullen er onder andere invoerrechten betaald moeten worden voor goederen vanuit Groot-Brittanië. Ook over Nederlandse goederen zullen invoerrechten geheven worden. Verder zullen er vaker aanvullende vergunningen noodzakelijk zijn voor de import en export met Groot-Brittanië. Samengevat moeten we bij het definitief worden van de Brexit dus rekening houden met langere vertragingen bij de grenzen en hogere tarieven voor het importeren en exporteren van goederen.
Langere wachttijd kanaalovertochten
De langere vertragingen bij de grenzen brengen meer gevolgen met zich mee dan je op het eerste gezicht zou denken. Zo zullen onder andere de vrachtwagens die de oversteek over het kanaal willen maken met een lange wachttijd worden geconfronteerd. Dit betekent dat er één tot twee uur vertraging per vrachtwagen kan ontstaan. Ter beeldvorming: op dit moment rijden er dagelijks vanuit Nederland ruim 500 vrachtwagens naar Groot-Brittanië. Je kunt dan al raden wat een dergelijke vertraging voor impact zal hebben. Naast het feit dat dit een vervelende ontwikkeling is, brengt dit natuurlijk ook veel extra kosten met zich mee voor transportbedrijven. Dit resulteert uiteindelijk weer in een verhoogde kostprijs die doorberekend zal worden aan de consument.
Luchtverkeer
Niet alleen voor het verkeer over de weg heeft de Brexit een grote impact; ook het luchtverkeer zal de gevolgen onder ogen moeten komen. Alle EU-leden zijn lid van het openlucht verdrag die van toepassing is op de diensten van de luchtvaart. Ieder die hier lid van is, mag vrij vliegen tussen Europese bestemmingen. Wanneer de Brexit een feit is geworden, dan vervalt dit voor Britse vliegmaatschappijen én voor Europese vliegmaatschappijen die naar Britse bestemmingen vliegen. Zo zal de Britse vliegmaatschappij Easyjet straks onder andere niet meer vliegen tussen twee Europese bestemmingen die beide buiten Groot-Brittanië liggen (bijvoorbeeld tussen Malaga en Porto). Dit is alleen mogelijk als zij met iedere EU-lidstaat een los verdrag sluiten.
Logistiek personeel inhuren?
Bent u op zoek naar gespecialiseerd personeel in de logistiek? Inhuren.com helpt logistieke organisaties door heel Nederland aan personeel. Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem direct contact met ons op via 085 488 11 16. Wil je eerst meer weten over ons? Lees hier meer onze werkwijze en ons digitale uitzendplatform.