[email protected]

085 239 2040

Coronavirus: Wat kun je doen als zzp’er?

Het coronavirus heeft niet alleen grote medische gevolgen, maar ook economische gevolgen. Vooral als zpp’er is de kans groot dat je de komende periode thuis zit en klussen worden gecancelled. Het is allemaal nog erg onduidelijk hoe groot de impact van dit virus is en hoelang het gaat duren. De genomen maatregelen gelden in ieder geval tot en met 6 april 2020. Het kabinet heeft daarom de afgelopen dagen hard gewerkt om uitzonderlijke economische maatregelen te nemen. Het doel is naast onze gezondheid ook onze banen en inkomens te beschermen en de gevolgen voor zzp’ers, mkb-ondernemers en grootbedrijven op te vangen. 

Gevolgen lock-down en maatregelen voor zzp’ers

De uitbraak van het COVID-19 virus heeft er voor gezorgd dat veel landen zich nu in een lockdown situatie bevinden. Mede hierdoor zijn veel grenzen gesloten en is reizen alleen nog mogelijk wanneer het strik noodzakelijk is. Niet alleen de grenzen zijn dicht, maar ook alle grote evenementen zijn afgezegd en horeca-gelegenheden zijn gesloten. In grote steden nemen winkels nu ook zelf initiatief door de deuren te sluiten. Dit heeft als gevolg dat veel zzp’ers en freelancers voorlopig geen werk hebben. De vraag is dan ook: Wat nu? Wat zijn de steunmaatregelen van de overheid en wat kun je zelf doen als zzp’er?

Het kabinet komt met een uitgebreid pakket met steunmaatregelen

Het pakket waar het kabinet nu mee komt, biedt zo lang als het nodig is, maandelijks miljarden euro’s aan steun. De maatregelen zorgen er mede voor dat bedrijven hun personeel kunnen doorbetalen en bieden zelfstandigen een overbrugging. Door een compensatie, extra kredietmogelijkheden en speciale belastingregelingen bieden zij niet alleen zzp’ers, maar ook mkb’ers en ondernemingen verschillende ondersteuningen aan.

Alle horeca noodgedwongen gesloten

Vooral in de creatieve sector zijn veel zzp’ers aan de slag, maar ook in de logistieke- en transportsector werken veel zelfstandigen. Vooral de horeca wordt op dit moment hard getroffen door de maatregelen. Alle optredens, bijeenkomsten en bijvoorbeeld beurzen zijn gecancelled. Denk eens aan de honderden medewerkers die normaal gesproken hele lange dagen maken op zo’n evenement of beurs. Niet alleen het personeel tijdens het evenement, maar ook het personeel voorafgaande en na afloop van de event worden afgezegd. Ook binnen deze beroepen zijn vaak veel uitzendkrachten of zelfstandigen aan de slag.

Al mijn klussen zijn afgezegd

Veel zzp’ers zitten met hun handen in het haar, zo ook bijvoorbeeld zzp vrachtwagenchauffeurs. Zij kampen ook met annuleringen van grote evenementen, toeristen in touringcars en de transport van im- en export. Zzp’ers die aan de slag zijn als fotograaf, schrijver of bijvoorbeeld handyman komen ook allemaal in de problemen. Al met al een hele grote groep die de dupe zijn van het coronavirus, zij kunnen dus niet aan de slag de komende periode. Daarom heeft Inhuren.com de maatregelen die je als zzp’er kunt treffen op een rijtje:

  • Extra ondersteuning zelfstandige ondernemers

Het kabinet heeft een versoepelde regeling in om zelfstandige ondernemers, waaronder zzp’ers te ondersteunen zodat zij hun bedrijf kunnen voortzetten. De regeling wordt uitgevoerd door gemeenten. Het is doormiddel van deze regeling mogelijk om via een versnelde periode, drie maanden lang, aanvullende inkomensondersteuning te krijgen. Dit houdt in dat het inkomen wordt aangevuld tot een sociaal minimum en hoeft niet te worden terugbetaald. Binnen de tijdelijke bijstandsregeling voor zelfstandig ondernemers is er geen sprake van een vermogens- of partnerstoets. Het is ook mogelijk om de tijdelijke regeling aan te vragen in de vorm van een lening voor bedrijfskapitaal tegen een verlaagd rentepercentage.

  • Uitstel van belasting en verlaging van boetes

Als zzp’er kun je ook uitstel van belasting aanvragen. De Belastingsdienst stopt de invorderingen dan direct. Dit geldt voor alle inkomens-, vennootschaps-, loon-, en omzetbelastingen (btw). Eventuele verzuimboetes voor het niet op tijd betalen, hoeven niet te worden betaald. Hierbij is het niet nodig om meteen bewijsmaterialen mee te sturen. De invorderingsrente wordt tijdelijk ook verlaagd van 4% naar bijna 0%. Daarnaast gaat de belastingsrente tijdelijk naar bijna 0%. Deze verlaging zal gelden voor alle belastingen waarvoor belastingsrente geldt. Het kabinet is op dit moment hard bezig om deze regelingen zo snel mogelijk door te voeren.

  • Meldpunt

Er is ook een landelijk meldpunt opengesteld voor wiens beroepspraktijk door de uitbraak van het Corona-virus geraakt is. Individuen kunnen hier ervaringen delen en om hulp vragen. Het doel van de Auteursbond is hiermee om de gevolgen voor alle leden in kaart te kunnen brengen en hiermee de politiek zo goed mogelijk te kunnen informeren.

Kan ik tijdelijk ander werk doen?

Sommige zzp’ers zijn druk op zoek naar andere mogelijkheden om toch nog te kunnen werken. Sommige proberen in de supermarkt aan een tijdelijk baantje te komen of gaan aan de slag als vrijwilliger. De meeste branches zijn op dit moment kwetsbaar en krijgen onwaarschijnlijk last van de economische gevolgen van de strenge maatregelen. Er zijn een aantal mogelijkheden om de komende periode niet stil te zitten:

  1. Bekijk in jouw omgeving of er een aanmeldpunt is voor vrijwilligerswerk; zo brengen veel mensen nu bloemen en eten langs bij kwetsbare ouderen of mensen in de bijstand;
  2. Er zijn genoeg mensen die niet naar buiten durven en hebben daarom de hulp van andere hard nodig, verschillende initiatieven zetten zich hiervoor in;
  3. Gebruik deze periode om jezelf bij te scholen of om bijvoorbeeld een nieuwe taal te leren, er zijn genoeg online cursussen of gratis apps die je kunnen helpen;
  4. Zorg ervoor dat je de uitzendbureaus in jouw omgeving in de gaten houdt en checkt of ze klussen voor zzp’ers en freelance opdrachten aanbieden;
  5. Meld je aan op ons online platform waarop bedrijven elke dag opdrachten plaatsen in verschillende sectoren zoals; logistiek, transport en de zakelijke dienstverlening.

Meer weten over de gevolgen van het coronavirus? Bekijk dan één van onze andere blogs; 1. Grote impact van het coronavirus op uitzendbureaus of 2. De gevolgen van het coronavirus op de distributie van goederen.

Ik ben zzp’er en ik weet echt niet wat ik moet doen

Ben jij zzp’er en heb je na het lezen van deze blog nog steeds geen idee welke maatregelen jij kunt treffen? Of weet je niet hoe? Neem daarom direct contact op met één van onze specialisten via 085 488 11 00Inhuren.com helpt jou graag verder. Onze specialisten houden het nieuws nauwlettend in de gaten en zijn op de hoogte van de maatregelen die het kabinet neemt.

Stel een (office) job alert in!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Freemium Vacature

Plaats een gratis vacature in ons netwerk! 

Zoek je een collega?

Bekijk de tarieven en mogelijkheden van WorkingHands.nl.

Duurzame Vacatures

Bekijk het groeiend aantal banen en freelance opdrachten in de duurzaamheid op Sustainablejobs.nl.