[email protected]

085 239 2040

5 tips voor het vinden van de juiste technici

Ben je op zoek naar technisch personeel? Dan kan de krapte op de arbeidsmarkt je in de weg zitten. Momenteel is er meer vraag naar technisch geschoolde arbeidskrachten, dan dat er beschikbaar zijn. Hoe kom je toch aan de juiste mensen? We geven je vijf tips.

Vinden van technici lastig

Het tekort aan vakbekwame technici is de afgelopen tijd verder toegenomen. Het vinden van de mensen voor jouw bedrijf of project is daarom geen peulenschil. Ga je zelf op zoek naar technici, dan heb je te maken met hoge concurrentie. Maar hoe slaag je er dan toch in? We geven je vijf tips voor het vinden van technisch personeel.

Tip 1: Wees daar waar zij ook zijn

Zoek je een servicemonteur, een procesoperator of bijvoorbeeld een installateur? Misschien denk je het eerste aan LinkedIn. Want dat is het platform voor het vinden van mensen toch?
Maar deze technici vind je niet zo snel op LinkedIn. Mbo-geschoolde technici doen over het algemeen niet zoveel met LinkedIn.

Zorg dus dat je werft op plekken waar zij wél zijn: sponsor de plaatselijke voetbalclub en plaats een billboard, wees zichtbaar op een platform als Facebook of vraag mensen in je eigen netwerk of zij nog iemand kennen. Dat zou je ook kunnen doen bij bestaande medewerkers. Kunnen zij iemand aandragen die past bij de functie? Zet er dan een leuke aanbrengbonus tegenover, zodat ze er graag wat moeite voor doen. 

Tip 2: Bied groei- en ontwikkelmogelijkheden

Onderzoek wijst uit dat technici over het algemeen heel loyaal zijn aan hun werkgever. Om ze toch over te halen om bij jouw bedrijf te komen werken, is het bieden van groei- en ontwikkelmogelijkheden vaak de doorslaggevende factor. Geef ze bijvoorbeeld de mogelijkheid om ieder jaar een cursus of korte opleiding te laten kiezen en volgen. Goed om technici aan je te binden, maar ook goed voor de toekomst van het bedrijf.

Tip 3: Selecteer op motivatie in plaats van ervaring

Ieder bedrijf heeft een ideaalplaatje voor zich. Vaak wordt gezocht naar een vakbekwaam en ervaren iemand, het liefst voor niet al te veel geld. Zij-instromers of niet direct bekwame mensen worden afgewezen. Maar hier zit wel een grote kans! De motivatie van de groep is vaak vele malen groter. Natuurlijk moet zo iemand wegwijs worden gemaakt. Maar het bieden van een externe opleiding is vaak al voldoende om deze persoon goed inzetbaar te krijgen voor jouw bedrijf.

Tip 4: Niet direct in dienst nemen, maar inhuren

Durf je niet iemand aan te nemen die niet direct voldoet aan het ideaalplaatje? Kies er dan voor om technisch personeel in te huren. Je zit dan niet vast een lange contracten en bent veel flexibeler als deze persoon toch niet de ontwikkeling doormaakt die jij voor ogen had. 

Er zijn veel verschillende platformen waar je technici met specifieke functies kunt vinden. Via inhuren.com vind je bijvoorbeeld heftruckchauffeurs, verhuizers of monteurs. Ben je op zoek naar personeel in de procestechniek, dan kun je via procestechniek.nl een vacature plaatsen of een  zoekopdracht uitzetten om zo bijvoorbeeld operators of ploegleiders aan te nemen of in te huren.  

Tip 5: Draag uit dat je een goede werkgever bent

Iedereen wil graag leuk werk doen, collega’s hebben waarmee het klikt, trots zijn op het bedrijf waarvoor je werkt, blij zijn met het salaris dat gestort wordt… Allemaal dingen waar werknemers blij van worden. Laat zien dat jouw bedrijf een leuk bedrijf is om voor te werken. Vier successen en maak deze ook openbaar. En maak dit vooral kenbaar via bestaand personeel, want dat is veel geloofwaardiger. Zorg bijvoorbeeld voor een werken-bij omgeving voor nieuw personeel. Draag het uit op social media. Of hebben jullie echt een prestatie geleverd? Zoek de pers op.


Heb je deze tips in de praktijk gebracht, maar blijft het lastig om de juiste technici te vinden? Schakel dan een recruiter of werving- en selectiebureau zoals procestechniek.nl in om voor jou op zoek te gaan. Nog een laatste tip voor als je het vinden van de juiste techneut voor jouw bedrijf uitbesteedt: Zoek iemand of een bureau die al veel connecties heeft in het vakgebied waar jij iemand voor zoekt.

Stel een (office) job alert in!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Freemium Vacature

Plaats een gratis vacature in ons netwerk! 

Zoek je een collega?

Bekijk de tarieven en mogelijkheden van WorkingHands.nl.

Duurzame Vacatures

Bekijk het groeiend aantal banen en freelance opdrachten in de duurzaamheid op Sustainablejobs.nl.